Ät och spring

Min osannolika resa mot ultramaraton och mästerskap

Av Scott Jurek Steve Friedman

Under närmare tjugo års tid har Scott Jurek varit en av världens främsta löpare på distansen ultramaraton, det vill säga lopp på 160-kilometer. Jurek växte upp i den amerikanska mellanvästern. Hans tillvaro präglades av en svårt MS-sjuk mor och en mycket krävande far. Grönsaker odlade man på gården och kött jagades i skogen. Under uppväxten var Scott varken snabbare eller mer uthållig än andra ungar, han led av högt blodtryck och åt gärna frukost på McDonald’s.

Ät och spring är Scott Jureks egen berättelse om utvecklingen från soffpotatis till ultramaratonlöpare – med lopp från 42 kilometer till över 20 mil. Han var en av de löpare som reste till Mexiko för att tävla mot tarahumaraindianerna, vilket beskrivs i bästsäljaren Born to run.

Jurek visar att det går att övervinna nästan allt: trötthet, smärta – både fysisk och själslig – och betonar vikten av att välja rätt mat. Successivt övergick han via vegetarisk kosthållning till att bli vegan. Men Jureks främsta budskap är att löpning inte handlar om medfödd talang utan om viljestyrka.

Ät och spring är en självbiografi, träningsguide och en manual till en medvetnare livsstil – allt i ett.

Scott Jurek är en sann inspiratör – vare sig det handlar om löprundor, matvanor eller viljestyrkans yttersta potential.

 

SCOTT JUREK är en av världens främsta ultramaratonlöpare och har vunnit ett flertal guldmedaljer i olika mästerskap. Han är vegan, känd för sin miljömedvetna livsstil och anlitas ofta som föredragshållare.
STEVE FRIEDMAN är journalist och författare till flera uppskattade böcker.

 

Utgiven: 04-04-2013 Översättning: Frederik Sjögren