Birgittas bästa – Favoritrecepten till det svenska fikat

Av Birgitta Rasmusson

Trenden med bakverk och bakning har ökat lavinartat på senare år och intresset är brett och stort, också bland yngre som vill lära sig att baka. Framför allt har kakor blivit mycket populära igen och även charmen med det unika svenska kaffebordet lockar allt fler.

– Att det ska bjudas något ätbart till kaffet är en svensk tradition, säger Birgitta Rasmusson. Länge har chokladen varit självklar i sammanhanget, men nu har småkakorna och bullarna blivit populära igen.
Ända sedan Birgitta började på Ica Provkök på 1980-talet har hon arbetat med både bak- och kokböcker, framför allt med klassikern Sju sorters kakor. De traditionella bakverken har funnits med Birgitta ända sedan uppväxten på hemmagården i Ljungskile.

– Som sexåring tyckte jag det var lika roligt att ta fram mammas kakböcker och titta på bilderna som att bläddra i sagoböckerna. Jag älskade de vackert dukade kaffeborden, formen på kakorna och de läckra glasyrerna.
De klassiska kafferepen är något Birgitta är uppväxt med och hon har förvaltat den kunskapen väl. I boken berättar hon om den unika svenska kaffetraditionen och vad som har hört den till genom decennierna: den lilla goda bullen, minst sju sorters småkakor och kronan på verket – tårtan.
Här har Birgitta valt ut sina absoluta favoriter bland de godaste kakorna hon vet – över 40 recept att njuta av. En del av dessa kommer från Birgittas mammas och mosters ”vaxduksskrivböcker” och har aldrig publicerats tidigare. Dessutom ger Birgitta sina bästa baktips.

Välkommen på kafferep med dukat kaffebord och alla de härliga smakerna – en blandning av tradition och kakor i tiden!

Birgitta Rasmusson  har bland annat varit chef för Ica Provkök i 25 år och ansvarade under sin tid där för ett femtiotal bak- och kokböcker. Birgitta är i dag en flitig föredragshållare, testare av recept och köksredskap samt debattör. Hon medverkar även som en av domarna i tv-programmet Hela Sverige bakar. Hennes passion för kakor har gjort henne känd som en av Sveriges mesta bakdrottningar.

”Det här är ingen bok för den som använder stevia och mandelmjöl utan för den som minns mormors kakfat med glädje”

M-Magasin

”Ett stort härligt klassiskt kafferep i bokform!”

Allas

Utgiven: 07-08-2014 Grafisk form: Pär Wickholm