Bland spioner, kommunister och vapenhandlare

Av Jan Mosander

bland-spioner-kommunister

Få svenska journalister har druckit kaffe med Albert Speer, intervjuat kungens okända moster och avslöjat storspionen Stig Bergling, liksom Bofors vapenaffärer i Indien.

Under åren som korrespondent i Tyskland följde Jan Mosander på nära håll det kalla kriget och följderna av den järnridå som delade Europa i två delar.

Ständigt har han lyckats vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Nu senast befann han sig på lyxkryssaren Costa Concordia då den havererade utanför Italiens kust och blev givetvis förste man att rapportera om händelsen.

Men alltsammans började för mer än fyrtiofem år sedan, då Jan kom hem till sina föräldrar i Finland och berättade att han fått jobb som reporter på en liten lokaltidning. Hans mor utbrast med förskräckelse: ”Herregud, på tidningar super de bara, det vet ju alla!” Hon hade tänkt sig att Jan skulle bli banktjänsteman.

Jan Mosander har genom åren också väckt stor uppmärksamhet med sina grävande reportage och belönats med många priser. 1987 fick han till exempel Stora Journalistpriset. Men det de flesta av oss kanske minns bäst är ändå hans välkända röst från radion då han vid oräkneliga tillfällen rapporterat om stora och små nyheter från Europa.

Bland spioner, kommunister och vapenhandlare skildrar en unik och spännande journalistkarriär där verkligheten ofta snuddat vid äventyret. Mosander har själv varit anhållen, avlyssnad, förföljd, efterlyst och stämplad som statens fiende i de gamla kommuniststaterna, och har nu fått se digra akter om detta i säkerhetstjänsternas arkiv.

I boken får vi dessutom ta del av några av vår samtids största, mest betydelsefulla och omvälvande händelser.

Utgiven: 08-11-2012