Blindgång [pocket]

Av Jørn Lier Horst

En kall januarinatt försvinner taxichauffören Jens Hummel spårlöst. Det går ett halvår utan att man hittar någon ledtråd. William Wisting, som ansvarar för utredningen, får kritik i media och av överordnade för uteblivna resultat.
Wistings dotter Line, som tagit ledigt från jobbet och snart ska föda sitt första barn, har fått en ny vän: Sofie, ensamstående mamma med en ettårig dotter. Sofie har ärvt ett hus efter sin morfar, Frank Mandt, som polisen länge misstänkt för diverse skumraskaffärer.
Line och Sofie träffas allt oftare, och när de hittar ett låst kassaskåp i källaren till Sofies hus blir Line nyfiken. I skåpet finner de en revolver och en mycket stor summa pengar med missfärgade kanter.
Polisen misslyckades med att sätta dit Frank Mandt så länge han levde och Line anser att de måste informera ordningsmakten om vapnet. Hon lämnar in det anonymt men kan inte undanhålla sanningen för sin pappa. Till Wistings förvåning visar det sig att revolvern har en koppling till ett ouppklarat mordfall, och dessutom till taxichaufförens Jens Hummels försvinnande.
Wisting ställs inför ett svårt val – ska han missbruka dotterns förtroende eller åsidosätta lojaliteten med den organisation han själv är en del av?

”Det finns scener i denna enastående kriminalroman som nästan fick mig att tappa andan. Läs själva så förstår ni vilka! Blindgång är i det närmaste en perfekt deckare.”
Ingalill Mosander, Aftonbladet

”en levande och ömsint beskrivning av en far-dotter-relation och en polisman som alltid sätter sin heder i främsta rummet. Det är en konst att med hjälp av några enstaka vardagshändelser bygga upp en intrig som nästan innan den har kommit i gång ger en föraning om ond bråd död. Men det är precis vad Horst lyckas med i sin nya bok. Att han har personlig erfarenhet av praktiskt polisarbete och tidigare har arbetat som utredare vid polisen i Vestfold kan inte undgå någon. Som läsare får man en känsla av att själv befinna sig på brottsplatsen eller i förhörsrummet. […] Och det bästa av allt, spänningen håller i sig ända fram till sista sidan”
Per Ahlander, Norrtelje Tidning

”Horst tillhör eliten och blir allt bättre”
Jonas Kihlander, Upsala Nya Tidning

Utgiven: 15-04-2017 Översättning: Cajsa Mitchell