Bro bro breja [pocket]

Av M.J. Arlidge

En död man som levt ett till synes skötsamt liv hittas i ett övergivet hus. Någon har skurit ut hans hjärta och lämnat det utanför familjens ytterdörr. Det är det första offret. Och kriminalkommissarie Helen Grace anar att det inte är det sista.
I Southamptons slumkvarter frodas prostitution och droghandel. Varför har en lyckligt gift man rört sig i det området? När ännu ett liknande fall dyker upp är det tydligt att det går en seriemördare lös. Ett tredje offer hittas. Vilken är den gemensamma nämnaren? Kan mördaren spåras vid den chattsida där ett antal män diskuterar och betygsätter prostituerade?

”Författaren började sin karriär inom brittisk TV […] Det är inte konstigt att Bro bro breja i nästan än högre grad än föregångaren Ole dole känns som gjord för rörliga bilder. Hans huvudperson, kriminalkommissarie Helen Grace, blir satt att utreda ett fall som tycks som taget ur den svenskdanska Bron […] Det finns ytterligare ett vanligt film- och TV-tema i den välskrivna – och så vitt jag kan förstå, väl översatta – historien: huvudpersonen brottas med ett personligt bekymmer, i det här fallet sorgen efter sin systers frånfälle, och yrkesmässiga problem i form av illvilliga kolleger på polishögkvarteret. Men hon ger sig inte […] Helen Grace har utvecklats och jag gillar valet av spelplats – Southampton – i denna seriemördarroman. Grace har en inneboende tuffhet som gör att hon kan konfrontera dem som är emot henne.”
Björn Enman, DAST Magazine

Utgiven: 15-10-2016 Översättning: Lena Kamhed