Dagarna med farmor [pocket]

Av Frédérique Deghelt

”Böckerna blev mina älskare, med dem bedrog jag din farfar”

Den unga journalisten Jade får plötsligt ett telefonsamtal. Hennes åttioåriga farmor, Mamoune, måste flytta till ett äldreboende och lämna sitt hus, sin trädgård och sin självständiga tillvaro.
Jade, som till stor del vuxit upp hos sin farmor, tvekar inte ett ögonblick: hon måste rädda Mamoune från äldreboendet, ”ättestupan”, och ta henne till sin lägenhet i Montmartre. Raskt kastar Jade sig i bilen, kör och hämtar sin något förvånade farmor, och befinner sig plötsligt sambo med en femtio år äldre kvinna.
Av farmodern får Jade inte bara höra berättelser om ett liv och en tid som skiljer sig från hennes egen. De båda kvinnorna upptäcker en delad passion i litteraturen. Mamoune har i hemlighet läst och läst, år ut och år in, levt sitt liv genom såväl de stora klassikerna som de mer obskyra men omvälvande verken.
När farmodern i sin tur inser att sondottern har författarambitioner blir det uppenbart att hon måste hjälpa henne genom att vara hennes lektris. Litteraturen ger de båda kvinnorna kraft att leva och hitta tillbaka till både livsglädjen och kärleken.
Dagarna med farmor är en historia om två kvinnor, två generationer – med ett oväntat slut …

”Härlig feelgood-berättelse om livskvalitet på äldre dar”
LitteraturMagazinet

”En mysig och varm roman”
Skaraborgs Allehanda

Frédérique Deghelt är journalist och tv-regissör samt författare till ett flertal romaner. Dagarna med farmor är mångfaldigt prisbelönt och översatt till flera språk.

Utgiven: 09-02-2014 Översättning: Johanna Hedenberg