Diktatorernas kvinnor

Av Diane Ducret

Kvinnorna heter Inessa, Clara, Nadja, Magda, Felismina, Jiang Qing, Elena … Männen heter Lenin, Mussolini, Stalin, Hitler, Salazar, Mao, Ceauşescu.

Från glädjeflickor till intellektuella överklasskvinnor, flyktiga förhållanden till stor passion – det handlar om kvinnorna som de mäktiga männen inte kan vara utan och som de vänder sig till när de känner sig som mest maktlösa.

Det är hustrur, älskarinnor, muser, beundrarinnor och vänner. Och gemensamt för de flesta av dem är att de trots stora framgångar samtidigt blir både bedragna och offrade. Men med kvinnlig list och sexualiteten som spelbricka får de även ibland sina grymma, våldsamma och tyranniska män dit de vill.

Diane Ducret skildrar detaljerat möten, förförelsestrategier och kärleksförhållanden och visar hur politiken griper in i skeendena. Och hon lyfter fram de olika kvinnor som har korsat diktatorernas väg, hamnat i deras säng och så ofta drabbats av tragiska öden.

DIANE DUCRET arbetar som journalist, dokumentärfilmare och tv-programledare. Diktatorernas kvinnor är hennes första bok som först blev en storsäljare i hemlandet Frankrike och därefter har översatts till 18 språk.

Utgiven: 01-09-2012 Översättning: Agneta Sellin