Dödens rum (pocket)

Av Susanne Staun

Maria Krause är 47 år gammal när hon tillträder en ny tjänst som obducent vid rättsmedicinska institutet i Odense. Hon är gift med Michael, men deras förhållande är dött sedan flera år tillbaka. Maria är en enstöring, en känslomässig krympling, som undviker att komma andra människor nära.

Arbetet som rättsläkare är krävande med många nattliga utryckningar och situationen blir inte lättare av att Maria snabbt gör sig ovän med både manliga och kvinnliga kollegor.

Privat köper hon sex via en förmedling – mitt i natten går hon till en park och väntar på att en okänd man brutalt ska kasta sig över henne bakifrån och våldta henne. Maria betalar för farliga och våldsamma samlag, tills det en natt nästan blir hennes död.

När en ung flicka, Emilie, hittas torterad, skändad och knivmördad, känner sig Maria egendomligt besläktad med henne. Och på Emilies kropp upptäcker Maria ett rött färgämne som bara finns i medicin mot spetälska, en sjukdom som inte förekommit i Danmark sedan 1913. Då ännu ett lik hittas inser man att det är en seriemördare man söker. Eller kan det vara flera?

Dödens rum är en hisnande spännande thriller som inte liknar någon annan med sitt intensiva, gripande språk och utforskande av en kvinnas komplicerade förhållande till sin sexualitet och sitt känsloliv.

SUSANNE STAUN föddes på nyårsafton 1957 i Danmark, tog mastersexamen i journalistik i USA och har skrivit flera uppskattade romaner.

Det här är en thriller som sticker ut genom sina olika bottnar och spännande karaktärer. Det är inte lätt att skriva något originellt i den här genren […] Susanne Staun har definitivt lyckats.”
Cecilia Gustavsson, Aftonbladet

Utgiven: 26-09-2013 Översättning: Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn