En bror för en syster [pocket]

Av Lena Matthijs

En polisjakt slutar med en våldsam bilkrasch. En vecka senare briserar en sprängladdning i samband med att polisen ska undersöka ett övergivet fordon på en skogsväg.
I bilen som kraschar sitter ett brödrapar. Den ene av dem dör omedelbart, den andre försvinner spårlöst – efter att ha utlovat en blodig hämnd på den polisman som körde. Båda bröderna har ett digert brottsregister.
I explosionen brännskadas en polis svårt. Samtidigt som denne kämpar för sitt liv kopplas kommissarie Hasse Nelander-Wein och hans kollegor i Borås in på fallet. Jakten på den försvunne mannen drar igång. Det mest uppenbara är att de två incidenterna är sammanknutna. Men så hittas oväntade band mellan den försvunne gangstern och polismannen som orsakade bilkraschen. I deras förflutna döljer sig ungdomssynder, rivalitet och oupplösta allianser.

En bror för en syster är den fjärde fristående kriminalromanen om Hasse Nelander-Wein och hans kollegor vid Boråspolisen.

LENA MATTHIJS är kriminalförfattaren som i sitt dagliga liv arbetar mitt i det hon skriver om – brott och mysterier. Hon var Sveriges första kvinnliga piketpolis. Idag är hon polismästare och polisområdeschef i Älvsborg med Borås som huvudort. Efter närmare 30 år inom polisen och med en juristexamen från Lund har hon en rik källa att hämta intriger och karaktärer från.

”Matthijs sätter fokus på Sjuhäradsbygden och förklarar svåra saker på ett enkelt sätt. Och hon gör det spännande.”

Mats Palmqvist, Oskarshamns-Tidningen

”en välskriven kriminalroman […] Matthijs är själv polis sedan många år, och det märks. Åtminstone för den oinvigda så skildras polisens arbete ovanligt trovärdigt. Och spännande är det mest hela tiden, med en nervpirrande final.”
Ragna Fahlander, Sundsvalls Tidning

”Det är lätt att tycka om Lena Matthijs böcker. De är skrivna med ett patos som gör dem angelägna. Jag läser dem inte för spänningens skull – fast de är oftast spännande – utan för berättelserna, de mänskliga öden som berör, för medmänskligheten i hennes budskap. En bror för en syster är en skarp berättelse, stringent berättad och med ett fullödigt porträtt av en psykopat.”
Mats Palmquist, Blekinge Läns Tidning

Utgiven: 15-06-2016