Göring – mellan makt och vansinne [pocket]

Av Guido Knopp

Bullrande, leende, jovialisk och samtidigt iskallt brutal – Hermann Göring personifierade på vissa sätt kontrasten mellan nazismens välordnade yta och dess vansinnesvåldsamma inre.

Han började sin karriär som dekorerad flygarhjälte i första världskriget, blev medlem av nationalsocialisterna, styrde en tid över SA och lade sedan grunden till judeförintelsen och terrorregimens maktpolitik, där han själv stod som mäktigast efter Hitler.

Men narkotikamissbruket och rädslan att förlora sin rikedom, sin konst och sitt slott gjorde att Görings ställning försvagades. Ändå stod han fast vid sina gärningar, utan visad ånger, under Nürnbergrättegångarna, och valde sin egen väg ut.

Guido Knopp hittade under arbetet med denna bok hitintills okänt material, bland annat bilder och anteckningar från Görings privata egendom som tidigare trotts ha gått förlorade under kriget.

Resultatet blev en mästerlig biografi som skildrar Görings alla olika sidor och skapar en psykologisk profil av Hitlers paladin, som trots terror, storhetsvansinne och ohämmad lyx var en av de allra populäraste nazistiska ledarna ända in i slutet.

Guido Knopp (f. 1948) är Tysklands mest lästa och etablerade historiker. I en rad böcker och tv-dokumentärer har han kastat nytt ljus över många av Tredje rikets och nationalsocialismens mörka hemligheter. På Fischer & Co finns sedan tidigare Hitlers krigsmakt – die Wehrmacht 1935–1945 och Andra världskrigets hemligheter. Den sistnämnda utkommer också i pocket i sommar.

”Guido Knopp kommer här med en bok om Hermann Göring som till skillnad mot andra böcker i samma genre är kortfattad. Det känns skönt och då tänker jag inte bara på utländska författare utan även på svenska som kommer med sina pladdriga tegelstenar. Här får vi en skärpt, saklig och analytisk berättelse.”

Göran Engström, Tranås Tidning

”[…] en lysande karakteristik av en person som kunde göra karriär i ett parti och en diktatur, där respekten för människoliv var minimal […] Framställningen är pregnant, rik på fakta och välskriven. Man läser den utan att hoppa över en enda rad […] Kort sagt: en bok att rekommendera för alla med intresse för ett stycke dramatisk 1900-talshistoria.”

Josef Rydén, Jönköpings-Posten

Utgiven: 15-05-2015