Här är jag nu

Av Karen Campbell

Alla som gillade Little Bee av Chris Cleave kommer att älska denna hjärtskärande berättelse. Här blandas våldsamhet och förtvivlan med vänskap och kärlek i en gripande historia. Det är en bok som får oss att gråta, skratta och se världen med nya ögon.
Här är jag nu är en roman som levandegör hur det är att vara flykting – att utan skyddsnät kastas in i en främmande kultur. Karen Campbell har skrivit en ”feelgood”-bok som också får läsaren att tänka efter.

Abdi har, tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca, kommit till Skottland för att söka asyl. De har flytt fasansfulla händelser och Rebecca är så traumatiserad att hon slutat prata. Abdi är förvirrad över allt det nya som möter honom. I Somalia var han fiskare, lärare och familjefar. Hur ska han kunna skapa ett nytt liv åt sig och sin dotter i ett främmande land?
Deborah, en drygt fyrtioårig och barnlös kvinna som just begravt sin man, blir Abdis mentor och försöker hjälpa honom och Rebecca tillrätta. I drygt ett års tid träffas de varje månad. Till en början är vänskapen lite tafatt och stel men den växer sig allt starkare, och gradvis får de lära sig mer om varandras brokiga förflutna.

Karen Campbell är författare och före detta polis. Hon har tidigare gett ut flera romaner och tilldelades år 2009 Best New Scottish Writer Award.

”En socialrealistisk, samhällsaktuell och mycket varm skildring av hur det kan vara att komma till ett nytt land med allt man bär med sig från sitt krigsdrabbade hem. Om vänskap som prövas och hur livet blir ett äventyr på riktigt.”

Ylva Björklund, Dövas Tidning

”Fin, vänlig och överraskande nyanserad”
Lotta Olsson, DN

”Här är jag nu av skotskan Karen Campbell är det mest gripande jag läst det senaste året.”
Inger Lundqvist, Norran

”När jag läser Här är jag nu dras tankarna till Chris Cleaves underbara Little Bee, från 2012. Där som här finns det som, tror jag, är litteraturens ursprungligaste och viktigaste källåder; det annorlunda perspektivet, det att se världen med någon annans ögon och därigenom växa som människa. Därtill är boken välskriven oh välkomnande mot sina läsare. Läs den mycket gärna.”
Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten

”En varm berättelse […] skildrar människan bakom statistiken så att det känns.”
Anette Helgesson, Söderhamnskuriren

Utgiven: 30-01-2014 Översättning: Moa-Lisa Björk