Historien om Leila K [pocket]

Av Petter Wallenberg

Leila K slog igenom med låten ”Got to get” sommaren 1989. Hon hade kaxighet och utstrålning som få och verkade född till att stå på en scen. Förortstjejen från Göteborg blev snabbt en internationell stjärna. Under en turné med Rob’n’Raz rymde hon dock till Ibiza. De följande åren släppte Leila K flera solohittar, men karriären överskuggades allt mer av skandaler. Vägen utför blev allt brantare, och efter en tids tystnad stod det klart att Leila K levde som hemlös på Stockholms gator.

Historien om Leila K är både ett kärleksfullt porträtt av en av Sveriges mest mytomspunna artister och ett undersökande reportage från Stockholms undre värld. Författaren Petter Wallenberg har växt upp med Leila K och långt senare – när hon själv hade lämnat musiklivet – sökte han upp henne för ett samarbete som ledde till singeln ”Legendary”. Det här är historien om resan dit.

PETTER WALLENBERG (f. 1977) är skribent, konstnär och klubbarrangör. Han var en av författarna bakom boken Bögjävlar (2007), är chefredaktör för tidningen Mums och har på senare år också verkat som musikproducent och skivartist. I april 2013 släppte han albumet Legends där olika gästartister medverkar, bland andra Leila K.

ett fascinerande och respektfullt skrivet porträtt
Nanushka Yeaman, Dagens Nyheter

Petter Wallenberg har skrivit ett stycke lysande musikjournalistik som blottar omvärldens oförstånd när det gäller genier.”
Fredrik Thorén, Blekinge Läns Tidning

ömsint reportage om en människa som pendlar mellan ytterligheter: mellan hemlös och superdiva
Rebecka Åhlund, Borås Tidning

Historien om Leila K är en hyllning till popfenomenet – en berättelse som borde vara hett filmmanusstoff. Men det är Wallenbergs envisa jakt på idolen genom ett sönderfallet Sverige, och Leila K:s personliga tragedi, som dröjer sig kvar när sista sidan är läst.
Annah Björk, Expressen

Utgiven: 15-07-2014