Hitlers furier [pocket]

Tyska kvinnor i förintelsens tjänst

Av Wendy Lower

De uppgifter som läggs fram i den här boken är så chockerande att de på ett avgörande sätt utmanar den bild som tidigare funnits av kvinnornas roll i Tredje riket. I takt med nazisternas expansion i öst kom så många som uppåt 500 000 tyska kvinnor att hamna i situationer där de kom i kontakt med, och i vissa fall blev delaktiga till, övergrepp och folkmord.

I Hitlers furier beskrivs hur en moraliskt förlorad generation av unga kvinnor, som fötts in i besegrat och fattigt Tyskland, sveptes med i den nationalistiska yra som följde i spåren av det framväxande nazistpartiet. Det blev ett politiskt uppvaknande som slutade i massmord.

För dessa kvinnor – sjuksköterskor, lärare, sekreterare, fruar och älskarinnor – lockade de erövrade områdena i öst med utsikter till karriär, äktenskap och äventyr. Men ingen kunde ana vilka ohyggligheter de skulle komma att bevittna och själva bli delaktiga i.

Med utgångspunkt i tjugo års omfattande studier, tillgång till sovjetiskt arkivmaterial och ögonvittnesskildringar, presenterar Wendy Lower här övertygande bevis för att många av dessa kvinnor inte bara var byråkratiska skrivbordsslaktare eller stödjande fruar till mördande män. De plundrade och trakasserade judar i Polen, Ukraina och Vitryssland på egen hand. De deltog av fri vilja i mördandet av civila.

I boken skildras för första gången ett antal av dessa kvinnors livsöden och läsaren konfronteras med sanningen att inte bara män hade en aktiv del i förintelsen, och att detta är något som det hållits tyst om i över sjuttio år.

Wendy Lower är professor i historia och rådgivare till U.S. Holocaust Memorial Museum. Hon har skrivit flera böcker och artiklar om förintelsen och har under mer än tjugo års tid arbetat med sin historieforskning i Central- och Östeuropa.

”Hitlers furier är en på många sätt skakande bok, och samtidigt viktig. […] I övrigt beskriver [Lower] Tredje rikets fasor i en sakligt nykter ton och förenar på ett föredömligt sätt exempel från ett drygt dussintal tyska kvinnors öden med de strukturer och ideologiska ideal som var rådande under och årtionden efter andra världskriget.”

Ulf Zander, Professor i historia vid Lunds universitet

”För dem som vill och orkar se vad som verkligen hände under förintelsens tid, finns nu en intressant djupdykning i ett tabubelagt ämne, kvinnors aktiva medverkan i mord och förföljelse.”

Ingalill Eriksson, Sundsvalls Tidning

”Ja, den är bra […] väldigt viktig.”

Magnus Utvik, SVT

Utgiven: 15-07-2015 Översättning: Hans Dalén