I tystnaden begravd

Av Tove Alsterdal

Enstöringen Lapp-Erik, en gång Sveriges främste skidåkare, slås ihjäl med sin egen yxa hemma på gården i Tornedalen.

I ett trapphus i Sankt Petersburg skjuter en rysk gangsterledare sin närmaste vän och flyr mot gränsen.

Katrine, som just har fått sparken från Sveriges Radio, upptäcker att hennes mamma inte är den människa hon trodde. I byn Kivikangas långt uppe i norr finner hon sanningar som tystats ner i generationer.

I tystnaden begravd är både en kriminalroman och en storslagen, svart släktkrönika som sträcker sig genom nästan hela 1900-talet, från Tornedalen och österut, in i det fallna Sovjetimperiet.

 

TOVE ALSTERDAL (f. 1960) är journalist och manusförfattare. Hon skriver dramatik för teater, radio, opera och film. I tystnaden begravd är Alsterdals andra kriminalroman och efterföljare till den hyllade debuten: Kvinnorna på stranden.

”Tove Alsterdals nya spänningsroman är mer än en rafflande thriller – den är ett stort psykologiskt drama, en samtidshistorisk roman och en liten vemodig kärlekssång.”
Västerbottens-Kuriren

”Läsning rekommenderas omedelbart!”
Skånska Dagbladet

”Jag tror jag måste ta till stororden; i min värld står hon sida vid sida med till exempel Dennis Lehane”
Norrbottens-Kuriren

”I tystnaden begravd håller mig i ett järngrepp från öppningsscenen på det förfallna hemmanet, där allt går igen, till det överraskande och djärva slutet.”
Göteborgs-Posten

”Tove Alsterdal har skrivit en lysande deckarintrig, där det gamla och nya Tornedalen möts, det gamla och nya Ryssland, och en kvinna som försöker hitta sin familjs historia i ett trassel av lögner och hjälplös idealism.”
Dagens Nyheter

 

Utgiven: 01-01-2012