Jakten på ubåt 864 [pocket]

Nazitysklands sista försök att vinna kriget

Av Jerome Preisler Kenneth Sewell

Samtidigt som de allierade under andra världskrigets slutskede ryckte fram på alla fronter, pågick i det tysta en strid som skulle få stor betydelse för krigets utgång. Under den frusna havsytan utanför Norges kust befann sig den tyska ubåten 864 på väg till Malaysia på hemligt uppdrag.
År 1944 tvingades tyska och japanska trupper ständigt tillbaka. Slutet tycktes ofrånkomligt om det inte vore för en vågad och desperat plan från den tyska militärledningen. En ubåt med avancerad ny försvarsteknik tillsammans med ledande vetenskapsmän skulle skickas till Asien. Med hjälp av detta skulle Japan kunna återupprätta sin kontroll över luftrummet i Stilla havet och avleda de allierade tillräckligt länge för att tyskarna skulle hinna omgruppera och bättre förbereda sig inför försvaret av hemlandet.
Vad de inte kände till var att engelsmännen tillsammans med den norska motståndsrörelsen blivit underrättade om planen och gjorde allt de kunde för att stoppa den.
I en katt-och-råtta-lek, djupt under havsytan utkämpades ett slag som skulle gå till krigshistorien. För första gången i marin krigföring lyckades en ubåt sänka en annan i undervattensläge.

Jakten på ubåt 864 – Nazitysklands sista försök att vinna kriget är en suggestiv och spännande skildring baserad på material från militära arkiv och intervjuer från dem som var med.

JEROME PREISLER är författare till ett stort antal böcker, bland annat den uppskattade serien Tom Clancy’s Power Plays.

KENNETH SEWELL är veteran från den amerikanska flottan och har tidigare utkommit med bästsäljaren Red Star Rogue.

”Detta är det enda kända fallet, när en ubåt i uläge sänkt en annan ubåt i uläge […] Författarnas idoga källstudier har skapat en detaljerad bild av för- och efterhistorien av sänkningen inklusive personskildringar av många inblandade. Ett skickligt historiskt detektivarbete spännande skildrat.”
Mats Garme, Ölandsbladet

Utgiven: 15-05-2016 Översättning: Göran Andolf