Kakuro – den spännande efterföljaren till sudoku

Av Mattias Boström

Sudoku var kul men kakuro är ännu roligare. Anta utmaningen och bli den första att lära dig det nya spelet som förväntas bli sudokuns populära efterföljare.

Kakuro – den spännande efterföljaren till sudoku innehåller förklaringar och tips till hur man löser kakuro. Här finns sammanlagt 200 pussel, i olika storlekar, för såväl nybörjaren som för experten.

Ett fascinerande och vanebildande pussel som kombinerar sudokuns logik med korsordets upplägg med korsordsnycklar och vågräta och lodräta lösningar. Allt du behöver kunna i kakuro är att lägga ihop ensiffriga tal – samt tänka logiskt.

I kakuro bildar man summor av de ensiffriga talen 1-9. Till höger eller nedanför en summa fyller man i siffrorna i de tomma vita rutorna. För att komma fram till en summa får man bara använda varje siffra mellan 1 och 9 en enda gång.

För att bli en skicklig kakurolösare gäller det att lära sig vilka talkombinationer som är möjliga i vissa speciella lägen. T ex kan summan 7 uppdelat i tre rutor endast bli siffrorna 1+2+4 (kom ihåg att varje siffra bara får förekomma en gång i en följd). Summan 30 uppdelat i fyra rutor måste på motsvarande sätt bli 6+7+8+9.

För att sedan bestämma i vilken av rutorna som respektive siffra ska placeras, så behöver man se vilka tal som kan förekomma i den korsande raden eller kolumnen.

Utgiven: 01-10-2005