Karl Gerhard – med kvickheten som vapen

Av Per Gerhard

Karl Gerhard är inte bara en centralfigur i svensk nöjeshistoria. Han är också estradören, författaren, skådespelaren, satirikern och artisten som arbetade med sin tids alla stora och som än idag fortsätter att fascinera. För första gången skriver nu hans son, Per Gerhard, en utförlig biografi om sin märklige far.

Vi får kliva in bakom kulisserna och ta del av Per Gerhards personliga minnen av sin far. Han skriver öppet om sidor av Karl Gerhards liv som det tidigare har talats tyst om. Var det en slump att musiken till ”Den okända hästen från Troja” kom från en kommunistisk kampsång? Var Karl Gerhard i själva verket kommunist? Och hur förhöll det sig egentligen med kärleken? Hade han en hemlig dragning till andra män?

Karl Gerhard var den store revykungen och efterlämnade minst 60 revyer och 4 000 kupletter. Han spelade tennis med Gustav V, kämpade mot nazityskland, drev med kändisar och makthavare, men han gjorde det alltid på sitt eget vis.

Trots att Karl Gerhard betraktas som en legend och en av våra största teaterpersonligheter har det fram tills nu inte funnits någon riktigt uttömmande biografi.

PER GERHARD (född 1924) är skådespelare och regissör och drev under många år Vasateatern tillsammans med sin far Karl Gerhard.

Utgiven: 01-08-2007