Låt mig ta din hand [ljudbok]

Uppläsare: Angela Kovács

Av Tove Alsterdal

Vem var Charlie? Natten mot valborgsmässoafton störtar hon ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Det ser ut som självmord, alla tecken finns där: Droger och sjukskrivning och depressioner. Polisen lägger ner utredningen.

Samma natt vandrar Riddarn, en gammal rocktrubadur som hävdar att Olof Palme fortfarande lever, genom Jakobsbergs centrum. Han ser Charlie komma ut från en nattklubb tillsammans med en man. Men vem skulle bry sig om hans vittnesmål? Helene har lämnat förorten, suddat ut sin bakgrund och brutit med sin familj: En pappa som drack, en mamma som lämnade dem och en syster som ingen orkade med. Först när Charlie är begravd kommer frågorna. Vem var hon? Tog hon verkligen livet av sig? Och vad gjorde hon i Sydamerika fyra veckor före sin död? Helene upptäcker att systern har kommit sanningar nära. Spåren för henne in i en värld av män som döljer sig bakom anonyma signaturer och tillbaka till 1970-talet när deras mamma förälskade sig i en argentinsk flykting och försvann.

Låt mig ta din hand är ett mörkt familjedrama och en politisk thriller, en svensk nutidshistoria och vindlande kriminalroman om passion och svek, brott och försoning.

Tove Alsterdal  har hyllats unisont av kritikerna för sina två tidigare kriminalromaner, Kvinnorna på stranden och I tystnaden begravd. Böckerna ges ut på femton språk och har nominerats till priser i flera länder, även filmrättigheterna är sålda. Tove är tidigare journalist och dramatiker. Hon har rötter i Tornedalen, men är uppvuxen i stockholmsförorten Jakobsberg. Låt mig ta din hand är hennes tredje, fristående kriminalroman.

Pressröster om Låt mig ta din hand:

”Det är en skam att [Alsterdal] inte fick priset för bästa nordiska kriminalroman 2014, Glasnyckeln, men om du gillar utsökta spänningsromaner är chansen god att hon vinner ditt hjärta med Låt mig ta din hand.”

Pekå Englund, Nerikes Allehanda

”Jag skulle tro att få som läste Låt mig ta din hand hade några invändningar mot att Tove Alsterdal fick priset för årets bästa kriminalroman i fjol. Det här är verkligen en mycket bra roman.”

Anders Wennberg, Ljusdals-Posten

”Alsterdal är inte bara en skicklig författare, hon är en knivskarp samhällskritiker och väldigt rolig. Det här är årets bästa deckare och det vet jag redan nu av den enkla anledningen att bättre än så här blir det inte.”

Malin Persson Giolito, Amelia

”En rasande skickligt skriven thriller, mörk och gastkramande.”

Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Det här är den bästa bok jag har läst i år!”

Nisse Scherman, Dast Magazine

”Alsterdal tar genren ett steg längre, och är en av Sveriges absolut bästa spänningsförfattare.”

Jenny Westlin Green, Mölndals-Posten

”Utan tvekan är hon en av våra bästa deckarförfattare just nu. Eller snarare kort och gott bästa författare just nu. Låt mig ta din hand är med andra ord en av höstens starkaste måste-läsningar.”

Gunilla Wedding, Norra Skåne

”… även om berättelsen kretsar kring ett brott så är det egentligen den svindlande historien och de skickliga personporträtten som etsar sig fast. En otroligt läsvärd kriminalroman!”

Lena Jonsson, Skaraborgs Allehanda

”Tove Alsterdal försvarar med mycket god marginal en plats bland de bästa i Sverige.”

Anders Wennberg, Gefle Dagblad

”Låt mig ta din hand, Tove Alsterdals nya kriminalroman, är ett vackert exempel på att genren inte uttömt sina berättande kvalitéer […] familj, relationer, latinamerikansk feodalmilitarism, svenska folkhögskolor, uteliggare och nästan allting däremellan håller Alsterdal i ett varsamt, och därför övertygande grepp.”

Jan-Olov Nyström, Norrbottens Kuriren

”Tove Alsterdal flätar i sin tredje, efterlängtade deckare en fascinerande historia med många inslag.”

Lotta Olsson, DN

”Tove Alsterdals spänningsromaner ger alltid mer än ’bara’ spänning, med bilder från olika platser i världen.”

Annika Bergsson, Damernas Värld

”Tove Alsterdals tredje kriminalroman är en nervkittlande historia, en intrikat bladvändare som ypperligt balanserar sentimentalitet och spänning.”

Marie Eriksdotter, BTJ

”Svensk idealism blandas med argentinsk militärdiktatur i en intim berättelse om uppoffringar för ett högre syfte och hur olika ondskans ansikten kan se ut. Alsterdal arbetar med flera olika intrigtrådar, somliga löper i slutänden samman, andra existerar parallellt. En del av boken är svensk, en argentinsk  och det är i den argentinska jag känner igen det enormt skickliga berättandet från Alsterdals tidigare böcker”

Maria Neij, Corren.se

”Tove Alsterdal understryker än en gång sin förmåga att skriva engagerande och spännande romaner.”

Lars Landström, Allehanda.se

”denna fantastiska historia som rör sig mellan Stockholmsförorten Jakobsberg och Buenos Aires och mellan nutid och 70-tal är den perfekt [jul]klappen för alla som älskar bra litteratur.”

Gunilla Wedding, Laholms Tidning

”originellt och spännande […] Alsterdal skriver otroligt bra, intrigerna är smarta och upplösningen alldeles fenomenal. En bok även för alla som inte brukar läsa spänningsromaner.”

Cecilia Gustavsson, Aftonbladet

”Det är oavbrutet spännande, välskrivet, genomarbetat och intressant. […] En imponerande thriller som inte släpper greppet en sekund.”

Maria Zaitzewsky Rundgren, Accent

”en bok som griper tag som få […] läs den!”

Eva Åström, Expressen

”en av våra bästa svenska deckarförfattare just nu.”

Kerstin Bergman, Oskarshamns-Tidningen

”Mycket välförtjänt vinnare av Deckarakademins Årets bästa svenska kriminalroman 2014.”

Johan Bergbom, Mål & Medel

Utgiven: 28-08-2014