Lilla Sverigeboken

Av Samuel Paulsson (Red.)

Sverige är landet med de vackraste kvinnorna och de högsta skatterna, de säkraste bilarna och den mest självmordsbenägna befolkningen … eller? Vad är egentligen sanningen bakom alla myter om Sverige och svenskarna? Vilka Sverigehistorier berättar norrmännen? Vad skiljer oss åt från våra grannländer och resten av världen? Och är det inte så att något av det mest typiskt svenska, är att prata om vad som är typiskt svenskt?

Lilla Sverigeboken är en oumbärlig guide för alla svenskar som inte riktigt förstår sitt land, men som ändå känner sig patriotiska när den svenska fanan vajar stolt. Det är en bok som genom citat, fakta, kuriosa och vandringssägner söker sanningen om landet lagom och dess tystlåtna folk – en bok som avslöjar varför blott Sverige svenska blåbär har.

”Volvo är det svenskaste vi har. Det är nästan lika svenskt som spagetti.”

Karin Pilsäter

”Nu får det vara nog om allt tjat om Christer Fuglesang … ’förste svensken i rymden’ … Tomas DiLeva har ju varit där i över tjugo år!”

Vandringshumor

Varför gick den svenska gumman aldrig över gatan? För att trafikljuset bara visade röd och grön gubbe!

Norsk Sverigehistoria

”En svensk tiger.”

Försvarsmaktens uppmaning till svenskarna under andra världskriget

”Den falska trygghetskänslan i Sverige i ett nötskal: Det är numera obligatoriskt med säkerhetsbälten i bussarna, men man tillåter fortfarande stående passagerare i dragspelet i mitten.”

Okänd

”Det första intrycket av Stockholm – paradis – det andra – limbo.”

Evelyn Waugh

Utgiven: 01-09-2007 Redaktör: Paulsson Samuel