Med livet som insats – I strid mot Isis

Av Rafael Kardari

Med livet som insats är en dramatisk berättelse om en ung man som lämnar tryggheten i Sverige för att kriga mot en av de mest fruktade terrororganisationer som världen skådat – ett beslut som kommer att förändra honom för all framtid.

 

Ingen av oss kan ha undgått bilderna som ständigt fladdrar förbi. För det mesta vänder vi bort ansiktet eller stänger webbläsaren, men halshuggningarna och de ofattbart brutala våldtäkterna är på riktigt.

Rafael Kardari klarade inte av att se på utan att göra någonting. Trots att han inte visste vad som väntade honom åkte han via Turkiet in i Syrien och befann sig plötsligt mitt i fasansfulla strider.

Det här är en unik inblick i ett vidrigt krig som på båda sidor har lockat män och kvinnor från hela världen. Rafael berättar vad som fick honom att åka.

Han skildrar brutala gatustrider i Kobane, där ett fåtal dåligt beväpnade män och kvinnor stred mot mångdubbelt fler tungt beväpnade och ofta drogade fanatiker.

I boken får vi också läsa om när Rafael leder en grupp frivilliga från länder som USA, Kanada och Sverige, som tillsammans med den kurdiska gerillan YPG strider mot Islamiska staten både i Syrien och i Irak.

Vi får även möta några av de kurdiska kvinnor som kommit att bli internationella symboler för kampen mot Isis.

”Han har fått uppleva tortyr och förnedring, hårda strider och omänskligt tuffa tag […] Det här är en konflikt som är fortsatt högaktuell. Boken är definitivt värd att läsa.

Soldat & Teknik

Med livet som insats – I strid mot Isis
Utgiven: 15-08-2017