Mina år med bin Ladens

Av Ingrid Carlqvist Catrin Streete

”En kväll, efter en ovanligt lyckad modevisning, hamnade jag som vanligt på Café Opera, det sena 1980-talets hetaste inneställe. Jag träffade ett gäng araber som bjöd flott och hade hyrt en halv våning på Grand Hôtel. För mig var det som vilken annan utekväll som helst – just i den stunden anade jag inte hur mötet med familjen bin Laden skulle komma att påverka mitt liv.

Mina år med bin Ladens tog begreppet lyx till en ny dimension. Jag älskade att shoppa på Harrod’s i London som ’Mrs B’, men det var nästan ännu roligare att gå omkring i Jedda, i min svarta fotsida abaya, som dolde både mina höga klackar och min cigarett.”

Catrin Streete är Stockholmstjejen som plötsligt befann sig mitt i en av världens rikaste och mest inflytelserika familjer.

Catrins rättframma sätt och kunskaper om västerlandet, samt hennes osvikliga ”bull shit-detektor” gjorde hennes snart till en oumbärlig rådgivare och vän åt överhuvudet Bakr bin Laden. Hon hörde hur det tisslades och tasslades om familjens svarta får Osama – brodern som hade utvisats från Saudiarabien och tränade soldater i de pakistanska bergen.

Men det var Saleh bin Laden hon föll för. Den snygge och karismatiske Saleh som ställde den omöjliga frågan: ”Vill du gifta dig med mig?”

Catrin var himlastormande förälskad, han var mannen i hennes liv, men var hon verkligen beredd att ge upp sin frihet och sin karriär och leva instängd i ett palats i Jedda? Dessutom var det ju en annan liten detalj som störde henne – Saleh var redan gift och ville ha henne som hustru nummer två.

I boken Mina år med bin Ladens berättar Catrin om ofattbar lyx, starka vänskapsband och galna upptåg med världens rikaste icke-kungliga familj. Hon avslöjar hur en västerländsk kvinna tar sig fram i ett så strikt muslimskt land som Saudiarabien, där kvinnor inte ens får köra bil. Och hon berättar om sitt livs svåraste beslut – kärleken eller friheten?

Utgiven: 01-04-2012