När natten faller (pocket)

Av Michael Cunningham

Peter Harris har vid fyrtiofyra års ålder byggt upp en tillvaro som många skulle avundas honom.

Han är framgångsrik gallerist på Manhattan, äger en stor våning där och lever i ett harmoniskt äktenskap med Rebecca sedan nästan tjugo år tillbaka. Han anser sig själv vara en inte bara lyckad utan också lycklig människa.

I det läget dyker plötsligt Rebeccas yngre bror Missen upp och skapar oreda i Peters liv. Missen är en 23-årig ”slacker” och vagabond vars drogproblem länge varit en huvudvärk och sorg för hans familj. Han är lika vilsen som vacker och Peter ömsom stör sig på den unge mannen, ömsom dras till honom.

En oskyldig kyss vänder upp och ner på allt.

När natten faller är en mycket skarpsinnig och skamlöst underhållande roman om människor av idag. Här skildras det moderna storstadslivet med en fenomenal känsla för det på en gång komiska och rörande i all mänsklig strävan.

MICHAEL CUNNINGHAM (f. 1952) har skrivit en rad kritikerhyllade och prisbelönta romaner, varav den mest kända, Timmarna (i pocket på Lind & Co, 2011), också blev en uppmärksammad och Oscarbelönad film. Cunningham bor i New York och anses vara en av Amerikas främsta författare.

Läsvärd och skarp. Och rolig.
Svenska Dagbladet

en genuint gripande roman”
Dagens Nyheter

en nervkittlande bladvändare
DI Weekend

Cunninghams språk är enkelt men samtidigt mättat; rättframt och okonstlat men fullt av tonsäkra bilder av existensens våda och samtidens absurditeter. Han är rapp och oblyg men samtidigt eftertänksam. […] Cunningham besitter en hökblick för talande detaljer som gör honom till en genuint läsvärd författare.”
Skånska Dagbladet

Utgiven: 17-10-2013 Översättning: Leif Janzon