Ole dole [pocket]

Av M.J. Arlidge

Ett ungt förälskat par vaknar upp ur medvetslöshet, desorienterade och fångna i en djup simbassäng, tömd på vatten. Det är mörkt och kallt, och det är omöjligt att ta sig ut. Deras fängelse tycks först vara helt tomt men när de famlar i mörkret finner de två saker: en pistol och en mobiltelefon. Det ringer i mobilen. En röst talar om att vapnet är laddat med en kula. Den som skjuter den andra kommer att bli fri och få leva. Därefter bryts samtalet. Det blir två veckor av hunger, skräck, smuts och kyla innan en av dem ger upp.
Någon har satt den här typen av kidnappningar i system; fler människor försvinner. Alla ges samma förutsättningar och alla ställs inför samma ultimatum. En får leva. En ska dö.
Kriminalkommissarie Helen Grace och hennes kollegor har aldrig upplevt något liknande. De ser inget samband mellan offren. Och när Helen äntligen tycker sig ana ett mönster är det långt värre än hon någonsin kunnat föreställa sig.

M.J. ARLIDGE bor i England har de senaste femton åren arbetat med tv-produktioner, bland annat som författare till BBC-serien Tyst vittne. Ole dole är hans debutroman, och den har sålts till fler än tjugo länder. Huvudpersonen Helen Grace återkommer i Bro bro breja (Lind & Co, 2016.)

”M.J. Arlidge driver handlingen framåt i ett högt tempo redan från den första sidan och håller skickligt spänningen vid liv. Metodiskt mejslar han fram en väl uppbyggd historia och när han dessutom lyckas sy ihop slutet på ett raffinerat sätt sätter han punkt för en mycket spännande och läsvärd bok.”

Johan Espefält, Skaraborgs Allehanda

Utgiven: 15-02-2016 Översättning: Lena Kamhed