På livstid [pocket]

Av Hans Fallada

På livstid skrevs i hemlighet under en fängelsevistelse 1944 men publicerades först 1950, efter Falladas död. Romanen som skildrar en affärsinnehavare som långsamt förlorar fotfästet och går under av sin egen alkoholism bygger på författarens egna erfarenheter.
Boken skrevs på ett anteckningsblock som smugglades ut från den anstalt för kriminella och sinnessjuka där Fallada hamnat efter ett påstått dråpförsök på sin frånskilda hustru. Romanen är både personlig och psykologiskt insiktsfull, och gestaltar med saklighet och humor författarens alkoholism och det förödande anstaltslivet.

”en skakande, infernaliskt träffsäker skildring av det alkoholmissbruk och anstaltsliv som Fallada själv hade rik erfarenhet av […] en smärtsamt mörk berättelse men alls inte humorfri. I kapitlen som så inlevelsefullt gestaltar den drucknes irrationella logik firas stundtals komiska triumfer. Alla som någon gång har hamnat på fel sätt i alkoholens famn kan nog känna igen sig.”
Johan Werkmäster, Göteborgs-Posten

”det är här någonstans som storheten i Falladas författarskap blir tydlig. Han väjer inte för något, han skriver verkligheten så skruvad som den ter sig och fångar därmed det inre kaos som råder i huvudpersonens hjärna. Inte många har klarat att vara så ärliga mot de inre demoner de brottats med.”
Maria Hamberg, Norrbottens-Kuriren

”drabbande i all sin (förf)ärlighet. Jag-berättaren skonar varken sig själv eller sina medmänniskor under sitt fall neråt och väcker reaktioner av typen småbarn i teatersalong som ropar ’Sluta!’ eller ’Göm dig!’ åt scenen.”
Nina Lekander, Expressen

 

Utgiven: 15-10-2016 Översättning: Knut Stubbendorff Redaktör: Leif Eriksson Förord: Martin Lagerholm