Soldaten i ledet

– Livet i fält för de allierade soldaterna 1939–1945

Av John Ellis

Nästan trettio år efter den första utgåvan har denna bok uppnått välförtjänt kultstatus […] en fantastisk inblick i såväl den ”stackars jävla infanteristens” erfarenheter av andra världskriget som många andra soldaters. ur Max Hastings förord

Det finns otaliga böcker om andra världskriget där storslagna fältslag reduceras till torra strategier och truppförflyttningar på en karta. Men krig utkämpas av män – människor av kött och blod som råkar vara soldater.
I denna militärhistoriska klassiker låter John Ellis oss ta del av de allierade soldaternas egna erfarenheter, under det mest förödande kriget genom tiderna, genom att låta dem själva berätta om hur det var att strida i de gyttjiga skyttevärnen i Frankrike, bland flugorna i den vidsträckta afrikanska öknen, på de iskalla alptopparna i Italien och i Asiens klaustrofobiska djungler.

”Män kämpar inte för sin flagga eller för sitt land, för marinkåren eller äran eller något annat abstrakt. De kämpar för varandra.”
William Manchester, soldat sårad vid Okinawa

”Den mest lättfattliga, balanserade, lyhörda och välinformerade studien av soldatens situation som man kan hitta idag.”
General John Hackett

John Ellis är militärhistoriker och författare. På Fischer & Co finns av honom sedan tidigare Fasornas krig, som i samband med hundraårsminnet av första världskrigets utbrott utkommer i pocket i augusti.

Utgiven: 04-09-2014 Översättning: Inge R. L. Larsson och Kjell Waltman