Solsystemet

Av Carole Stott David W. Hughes

Solsystemet bjuder på fascinerande läsning om vårt universum, illustrerat med fantastiska fotografier från NASA, ISS, Hubbleteleskopet och bemannade rymdfärder.

Boken innehåller även 20 nya foton av Mars tagna från Curiosity, NASA:s robotbil.

Solsystemet består av vår stjärna, solen, och ett stort antal objekt som kretsar kring den. Bland dessa finns de åtta planeterna, dvärgplaneter, närmare 150 månar och oräkneliga asteroider och kometer.
Dagens kosmologer tror att solsystemet bildades för omkring 4,6 miljarder år sedan ur ett enormt gas- och dammoln kallat solnebulosan. Och man räknar med att solsystemet går mot sitt slut om cirka 5,5 miljarder år.
Men livet på jorden kan ta slut långt innan solsystemet, på grund av en kollision med Merkurius eller Mars. Astronomer kan bara med säkerhet säga att detta inte kommer att hända inom de närmsta 400 miljoner åren.

David W. Hughes är före detta professor i astronomi vid universitetet i Sheffield och vice ordförande i Royal Astronomical Society. Hughes har skrivit hyllmeter om astronomins historia och suttit i många rådgivande kommittéer.

Carole Stott har tidigare arbetat vid Old Royal Observatory i Greenwich och är numera författare på heltid. Hon har skrivit flera böcker om rymden för både barn och vuxna och lämnat bidrag till många uppslagsverk och tidskrifter.

 

Utgiven: 18-09-2014 Översättning: Cecilia Ljungström