Svenska rånare

Av Dick Sundevall Anders Adali

Det har skrivits mycket i både tidningar och böcker om grova rån. Men nästan uteslutande har det varit ur polisens perspektiv, med poliser som huvudsakliga källor.

I Svenska rånare möter vi brottslingarna och får ta del av deras berättelser. Erfarna rånare berättar om hur de resonerar, hur omfattande förberedelserna är inför ett stort rån, vad som händer under de få minuter rånet pågår och hur de agerar när de kommit över pengarna.

Boken följer detaljerat hur polisen, banker, säkerhetsföretag, ingenjörer och konsulter på olika sätt försöker öka säkerheten och därmed förhindra rån. Och hur rånarna i sin tur hela tiden utvecklar motdrag, överlistar och fortsätter att råna.

I en kort historisk tillbakablick möter läsaren bland andra de ökända rånmördarna Hjert och Tector, samt Ander – den sista personen som avrättades i Sverige.

Sedan följer dagens rånare, de som efter månader av planering och spaning ger sig på banker, värdetransporter och depåer under precis den tid på dagen eller natten då de vet att de kan komma över flest miljoner – med eller utan helikopter.

DICK SUNDEVALL är författare till en rad storsäljande böcker om brottslighet och kriminella, bland andra Torpeden och Det farliga Sverige (Lind & Co 2010, 2011). För sina grävande avslöjanden belönades han 2003 med Ordfronts demokratipris och 2005 fick han den prestigefyllda utmärkelsen Guldspaden.

ANDERS ADALI har tidigare kommit ut med boken Pengar, pengar, pengar (2011), med förord av Jens Lapidus.

Svenska rånare
Utgiven: 17-01-2013