Turkanarapporten [pocket]

Av Christian Unge

En grupp forskare försökte under 1980-talet hitta ett vaccin mot denguefeber. Studier gjordes vid Turkanasjön i norra Kenya, där man testade det direkt på människor.

Den svenske kirurgen Martin Roeykens liv är i spillror. Han har flytt ett havererat äktenskap och det trygga livet i Stockholm för att arbeta med Läkare utan gränser i Kenya. Där faller han handlöst för antropologen Nadine Zaoui och anar en ljusning i tillvaron. Han blir nyfiken när hon berättar om vad som skedde för trettio år sedan i Turkanaprovinsen. De människor som fick vaccinet utvecklade allvarliga neurologiska symtom.

Under en forskningsresa kidnappas Nadine och anklagas för heroinsmuggling. Det Martin såg som en medicinsk gåta visar sig vara mycket mer – den döljer en mörk hemlighet och skyddas av krafter ända upp i CIA …

 

Turkanarapporten är den första boken i serien om kirurgen Martin Roeykens. Även den andra, Kongospår, återutges i pocket på Lind & Co. Våren 2016 utkommer den tredje fristående delen: Saharasyndromet.

 

”En bok som är debuten för läkaren Christian Unge, och det är en ovanligt skicklig sådan.”

Dast Magazine

 

”högspänning och insiktsfulla beskrivningar av läkararbete under fruktansvärda omständigheter.”

Femina

 

”Om ni gillar att läsa böcker med snabba vändningar, mycket action och välskrivna personporträtt så är Turkanarapporten en bok för dig!”

Pocketlover

 

”… när intrigen kommer igång är den svår att lägga åt sidan.”

Tidningen Kulturen

Utgiven: 15-02-2016