Varg bland vargar [pocket]

Av Hans Fallada

Varg bland vargar skildrar den vanliga människans kamp för att överleva i ett samhälle på väg mot katastrof.
I centrum står Wolf och Petra och deras kärlekshistoria. Wolf är en före detta soldat, numera spelare och rumlare. Petra har tidigare försörjt sig på prostitution. De faller allt djupare ner i svält och misär, och gång på gång tvingas Petra pantsätta sin enda omgång kläder för att förse Wolf med pengar till kortspel.
I romanen möter läsaren ett rikt persongalleri, med många oförglömliga typer från samhällets alla skikt, i ett Tyskland där extremism frodas på både höger- och vänsterkanten, där arbetslösheten är överväldigande, inflationen närmast ofattbar och korruption och dekadens breder ut sig. Weimarrepubliken vacklar och grunden läggs för nazisternas maktövertagande.

HANS FALLADA – eller Rudolf Ditzen som var hans riktiga namn – föddes 1893 och avled 1947. Hans liv kom att bli mycket dramatiskt med inslag som dråp, förskingring, självmordsförsök, mentalsjukdom, alkohol- och narkotikamissbruk. Trots censur och politisk förföljelse valde Fallada att stanna i Tyskland under kriget och räknas numera som en av landets verkligt betydelsefulla 1900-talsförfattare, inte minst tack vare Ensam i Berlin (Lind & Co, 2012), Hur ska det gå för Pinnebergs? (Lind & Co, 2014) och På livstid (Lind & Co, 2015). Varg bland vargar ges här ut i varsamt moderniserad översättning.

”Trots att boken klockar in på nästan tusen sidor känns det inte som att det har hänt så väldigt mycket när man är klar med den. Oaktat detta fångar berättelsen en som läsare och ger många intryck. Romanen och Fallada förtjänar en framträdande plats i den centraleuropeiska litteraturtradition som har gett oss några av 1900-talets främsta verk.”

Patrick Krassén, Tidningen Nu

Varg bland vargar är en fantastisk roman som känns lika aktuell i dag som när den kom ut 1937. Det är få författare som lika konkret som Hans Fallada lyckas skildra maktfullkomlighet och förfall. Med stor inlevelse tydliggör han vad som händer i ett samhälle som inte längre fungerar, vare sig ekonomiskt eller moraliskt.”

Mats Lönnerblad, Östersunds-Posten

”Det är en text som rent utav svämmar över av fantastiska scener, oförglömliga karaktärer och underbara dialoger. Och inte minst humor! Tusen sidor passerar förbi i ett huj.”

Carl Magnus Juliusson, LitteraturMagazinet

Utgiven: 15-07-2016 Översättning: Knut Stubbendorff Redaktör: Leif Eriksson Förord: Martin Lagerholm