Världens roligaste historier

Världens roligaste historier är precis som titeln anger de bästa och roligaste historierna från olika delar av världen och olika tidsepoker. Här finns dråplig komik från såväl 1500-talets England som Sverige av idag. Historierna är hämtade från alla möjliga och omöjliga sociala miljöer och blandar högt och lågt, så som livet självt. Människan har i alla tider skrattat åt samma saker och inte ens ryggat för att skämta om döden. Komiken har ju som funktion att göra tillvaron mer uthärdlig, och i den här boken framstår den som så galen och rolig som den i grund och botten är. Var och en av dessa historier säger mycket om oss människor och om det är något som vi tål så är det att skrattas åt.

När earlen av Oxford, Edward de Vere, vid en större mottagning skulle falla på knä inför den engelska drottningen Elisabet I, föll det sig inte bättre än att han råkade släppa sig så ljudligt att hela hovet hörde det.

Earlen blev så utom sig av skam att han lämnade landet och sedan befann sig på resande fot utomlands under sju hela år.

När han till sist vågade sig tillbaka till England och hovet var det i hopp om att den gångna tiden skulle ha suddat ut den pinsamma händelsen ur människors medvetanden.

Han beviljades audiens hos drottningen. Hon tog emot honom i närvaro av hovet och välkomnade honom med orden:

Utgiven: 01-10-2004 Redaktör: Eriksson Leif