Varning för vägmärken

Av Samuel Paulsson

En fartfylld humorbok med över 100 roliga skyltar.

Behövs det fler vägmärken? Kanske inte. I den nederländska staden Drachten tog man bort nästan alla trafikskyltar och stoppljus med färre olyckor som resultat. Å andra sidan är Drachten långtifrån en storstad. Kanske är det i stället så att det behövs fler roliga vägmärken – skyltar som gör oss till gladare trafikanter och motverkar aggressivt beteende. Det borde också leda till färre olyckor.

I den andan presenteras här över hundra humoristiska vägtavlor, samtliga omvandlade till varningsmärken oavsett ursprunglig form eller funktion. Undersökningar har nämligen visat att bilförare är bättre på att se skyltar som varnar för fara än andra vägmärken. Vissa av märkena i den här boken är justerade varianter av Transportstyrelsens skyltar medan andra bara blivit tolkade på nytt sätt. Det mesta med glimten i ögat.

Varning för vägmärken är en perfekt presentbok till den som nyss tagit körkort, eller studenten som längtar efter att sätta sig bakom ratten. Men boken lockar också till skratt för erfarna förare, kollektivtrafikresenärer, kulturkonsumenter och alla andra som förstått det roliga med varnande exempel.

Utgiven: 28-04-2016