Vicekonsuln [pocket]

Av Marguerite Duras

Monsunmånad i Calcutta. I stadens hetta befinner sig Anne-Marie Stretter, den franska ambassadörens vackra men uttråkade hustru. Som i en desperat jakt på en ansvarslös ungdom hon aldrig hade, söker hon nu kärlek från unga älskare. En av de män som faller för henne är vicekonsuln av Lahore, en enstöring med benägenhet att ta till våld och få irrationella vredesutbrott.
I handlingen finns ytterligare en udda gestalt: Den mystiska tiggarkvinnan från Kambodja, vars vistelse i Indien förbryllar européerna. Men kvinnan verkar på samma vis vara lika undrande inför dem. Vicekonsuln och Anne-Marie förenas i sin besatta nyfikenhet av tiggerskan, som i deras ögon förkroppsligar kontinentens hungrande folkmiljoner som omger deras cocktailpartyn.

Marguerite Duras gåtfulla roman Vicekonsuln är en atmosfärrik bok där Duras uppväxt i Sydostasien ger en trovärdig stämning av fukt, värme och människomyller. Furiöst men kontrollerat berättas om den europeiska självdestruktiva erotiska dansen medan världen svälter utanför ambassadens grindar. Duras själv återkom ständigt till romanens teman och gestalter och såg Vicekonsuln som en nyckelbok i sitt författarskap. ”Den boken var den första boken i mitt liv”, har hon sagt.

”den roman [Duras] själv ansåg viktigast och om vilken Toni Morrison har sagt: Läs den långsamt och grundligt en gång. Läs den sen en gång till. Och ja, den är fantastisk.”
Dagens Nyheter

”När andra vill vända bort blicken – det är alltså då Duras insisterar. Detta gör hon som vanligt hårt, hypnotiskt och briljant. I den första svenska översättningen av denna bok förmår Kristoffer Leandoer behålla den intensiteten in i minsta lilla uttryck.”
Sydsvenska Dagbladet

Vicekonsuln är en stor och mångfacetterad roman, den kan få mig att undra varför [Duras] inte fick Nobelpriset.”
Sundsvalls Tidning

Utgiven: 15-08-2016 Översättning: Kristoffer Leandoer