Utgiven: Augusti 2013

Band: Kartonnage

Format: 165 x 240 mm

Omfång: ca 200 sidor

ISBN: 978-91-87503-02-3

365 – Hela årets traditioner, folktro och nya temadagar

Lena Mellander Fogelberg

Visste du att våffeldagen är en religiös högtidsdag? Varför firar vi kanelbullens dag? Har du någon gång funderat på varför skottdagen ligger i slutet av februari? Logiskt vore väl att ha skottdagen i slutet av året? Och varför firar vi Valborgsmässoafton? Jag har här försökt att samla det mesta vi firar eller uppmärksammar i Sverige under ett år och svara på dessa frågor för mina barn, mig själv och andra som ställt dem.

Lena Mellander Fogelberg

Många böcker om traditioner är väldigt omfattande med mycket text och djupgående detaljer, vilket gör att de flesta inte har tagit sig tid att läsa på om varför vi gör som vi gör och varför vi firar det vi firar.

Denna bok går kronologiskt igenom hela året och berättar kort och koncist om alla dagar vi firar och uppmärksammar. Det är en fin presentbok som man även kan använda som en uppslagsbok, där både vuxna och barn kan få lite ”kött på benen” om våra svenska traditioner, såväl nya och gamla.

Även dagar som mickelsmäss och tranafton, som inte är så aktuella längre, är inkluderade då det är dagar som vi ändå kanske har hört talas om och har frågor kring.

Vad är traditioner? Tradition är ett latinskt ord som betyder ”överlämnande” och då i första hand kulturella och sociala seder som lämnas vidare till nästa generation. Det finns många kända och mindre kända dagar som firas eller uppmärksammas. Många går långt tillbaka i historien, andra är importerade på senare år som till exempel alla hjärtans dag och halloween.

Det finns idag också många nya temadagar som organisationer har utnämnt, så som kanelbullens dag, Raoul Wallenbergs dag och Earth Hour. Dessutom innehåller boken även andra nationers dagar av intresse som till exempel 17 maj och Saint Patrick’s Day.