Utgiven: September 2015

Översättning: Inge R. L. Larsson och Kjell Waltman

Band: Inbunden

Format: 142 x 210 mm

Omfång: 176 sidor

ISBN: 978-91-7461-398-8

Algebra

x och y i vardagsmatematik

Michael Willers

Algebra finns överallt omkring oss. Vare sig vi inser det eller inte så både beskriver och påverkar den världen på oerhört många sätt, från antalet blomblad på en växt till räntan på bolånet. Att förstå algebra ger dig tillgång till matematikens värld, vars språk äger en skönhet i sig.

Det första kapitlet går igenom grunderna. Här förklaras några olika taltyper, som de perfekta talen, rötter, irrationella tal och allas favorit: π. Läsaren får också ta del av historien bakom metoderna för att lösa de mest grundläggande ekvationerna.

Författaren blandar praktiska problem med teoretiska pussel, berättar entusiastiskt om bland annat polynomer och radikaler och om varför det är så roligt att arbeta med fakulteter – ”för att det får en att verka smart”.

De stora namnen inom matematikens historia, bland andra Arkimedes, Gauß, Newton, Pascal och Fibonacci, presenteras i korta faktaavsnitt som sammanfattar deras verk och teorier.

Boken tar dig med på en spännande resa genom matematikens och algebrans utveckling. På vägen möter du fascinerande människor och tankar från hela världen, och lär dig att hitta enkla metoder för att lösa knepiga problem.

På Lind & Co finns också Paradoxer – Boken som utmanar din upplevelse av allt som finns omkring dig.