Utgiven: April 2012

Omslag: Michael Svedberg

Översättning: Carl Erik Tovås

Band: Kartonnage

Format: 189 x 240 mm

Omfång: 192 sidor

ISBN: 978-91-86597-26-9

Andra världskriget

Hemliga krigsplaner som aldrig blev av

Michael Kerrigan

Nazisterna planerade att kidnappa påven, IRA tänkte invadera Nordirland, en brittisk plan fanns för att mörda Hitler och ett japanskt angrepp mot Panamakanalen var uttänkt. Under andra världskriget övervägde både de allierade och axelmakterna på allvar sådana operationer och många andra långt gångna planer.

Andra världskriget – hemliga krigsplaner som aldrig blev av berättar om flera av de mest hemliga och fantastiska operationer som planerades under kriget, och som kunde ha ändrat historiens förlopp: till exempel den tyska planen att destabilisera den brittiska och amerikanska ekonomin med hjälp av förfalskade pengar, den brittiska planen på att anfalla Sovjetunionen 1945, eller att invadera Norge och Sverige omkring 1940.

Andra världskriget – hemliga krigsplaner som aldrig blev av förklarar innehållet i varje planerad operation och tar reda på om den kunde ha blivit framgångsrik samt vilken verkan den kunde ha haft på kriget om den iscensatts. Boken är rikt illustrerad med material ur nyligen öppnade arkiv, sällsynta fotografier, illustrationer och kartor. Dokument som avslöjar hemlig korrespondens mellan ledare och nyckelpersoner under kriget samt textutdrag ur aktuella planer presenteras också.