Utgiven: April 2013

Översättning: Frederik Sjögren

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 350 sidor

ISBN: 978-91-7461-135-9

Pocket: 978-91-7461-244-8

Ät och spring

Min osannolika resa mot ultramaraton och mästerskap

Scott Jurek och Steve Friedman

Scott Jurek växte upp i den amerikanska mellanvästern. Som ung var han ointresserad av idrott och drabbades av farligt högt blodtryck redan i tonåren. Han sprang inte fortare än andra ungar i skolan och var inte heller mer uthållig.

Ät och spring är hans egen berättelse om utvecklingen från soffpotatis till ultramaratonlöpare – med lopp från 42 kilometer till över 20 mil. Jurek visar att det går att övervinna nästan allt: trötthet, smärta – både fysisk och själslig – och betonar vikten av att välja rätt mat. Uppvuxen på rött kött och skräpmat övergick han via vegetarisk kosthållning till att bli vegan. Men Jureks främsta budskap är att löpning inte handlar om medfödd talang utan om viljestyrka.

Jurek har sprungit hundratals ultramaratonlopp i oländig terräng över hela världen och vunnit de flesta. Han arbetar som coach och sjukgymnast och är en stor celebritet som omskrivits i många prestigefyllda amerikanska tidningar och medverkat i flera tv-program.

I boken varvar han praktiska löp- och träningsråd, osannolika historier om uthållighet, vetenskapliga fakta och andligt sökande med härliga recept från växtriket med kryddor och influenser från hela världen. Ät och spring är självbiografi, träningsguide och veganmanifest – allt i ett.

I boken finns också personliga historier som inte handlar om löpning. Till exempel berättar Jurek om sin äldsta vän från skoltiden, en sann naturbegåvning med för stor aptit på alkohol och droger; om sin smällfeta och auktoritära pappa som vägde 150 kilo och om modern som dog i ms och vars kärlek och kokkonst präglat hans liv.

Jurek är en verklig inspiratör – vare sig det handlar om löprundor, matvanor eller viljestyrkans yttersta potential.