Utgiven: September 2008

Översättning: Leif Janzon

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 130 x 210 mm

Omfång: ca 400 sidor

ISBN: 978-91-85801-31-2

Avgrundens rand

Christian Dorph och Simon Pasternak

Köpenhamn 1979: Finansministern har i tv uttalat att Danmark befinner sig i en djup ekonomisk kris och har satt kurs mot avgrunden. Det är dystra tider, där upprustning och det kalla kriget dominerar världspolitiken. Samma kväll hittas den rike affärsmannen Keld Borch knivmördad i en bastuklubb på Istedgade, med en medvetslös nioårig pojke från Turkiet under sig. De tre poliserna Ole Larsen, Anita Jensen och Erik Rodhe möts på brottsplatsen. Ingen av dem har haft någon särskilt bra dag.

Obduktionen av Borchs kropp tyder på att han är utsatt för en grönländsk mordritual, men brottsutredningen är splittrad. Det finns spår som leder åt flera håll: turkiska människosmugglare kan vara iblandade, en pedofilring upptäcks, liksom en grupp av högt uppsatta män – alla vänner till den mördade affärsmannen – som skyddar varandra. Deras gemensamma bakgrund leder tillbaka till ockupationen, motståndsrörelsen, landsförräderi och nazisympatier; hemligheter de vill bevara, till vilket pris som helst.

I sitt arbete med mordet tvingas Rodhe in bakom järnridån för att söka efter en person som kan bli det avgörande vittnet. Men han arbetar mot starka krafter och blir själv aktör i ett långt större drama. Utredningen ställs slutligen inför ett allvarligt dilemma: ska de avsluta fallet och fälla några av landets mäktigaste män, även om det riskerar hela Danmarks säkerhet?

Christian Dorph och Simon Pasternak, poet respektive förläggare, inledde sitt författarsamarbete med kriminalromanen Om et øjeblik i himlen. Avgrundens rand är deras andra bok och båda har blivit enorma succéer i Danmark, både hos läsare och kritiker.

”Slipad och raffinerad spänningslitteratur. Med Avgrundens rand har det välskrivande författarparet Dorph och Pasternak erövrat titeln som danska kriminalmästare.” Ekstra Bladet

”Det är på det hela en kanoncool deckare Dorph och Pasternak har skrivit. Med Avgrundens rand sätter de ironiskt nog kurs mot toppen av skandinavisk kriminallitteratur. Det hela är fantastiskt snyggt” Dagbladet Information