Utgiven: Maj 2010

Band: Kartonnage

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 280 sidor

ISBN: 978-91-85183-92-0

Axel von Fersen [nyutgåva]

Herman Lindqvist

Denne svenske greve var vackrare, rikare, modigare, intelligentare och mer begåvad än de flesta. Han talade sex språk, han var en duktig tecknare och han spelade flera instrument.

Han blev den franska drottningens och säkert hundratals andra kvinnors älskare. Han var med om den franska revolutionen och organiserade kungafamiljens misslyckade flykt ut ur landet.

Han deltog i alla den tidens stora krig, inklusive det Nordamerikanska frihetskriget. Han var god vän med de flesta europeiska kungligheter. Han mötte Voltaire, Beethoven, Händel, Goethe och Napoleon.

Han var minister i sex svenska regeringar och innehade flera av de högsta ämbetena. Han förärades alla de förnämsta ordnar och hederstitlarna.

Hans livs stora kärlek, den franska drottningen, giljotinerades. Själv drabbades han, då han stod på höjden av sin makt och glans av den stockholmska pöbelns raseri. Oskyldigt anklagad för kronprinsens död slets han ur sin riksmarskalksvagn och lynchades till döds i Gamla Stan inför ögonen på polis och militär.

Historien om Axel von Fersen har allt: krig, romantik, spänning, kärlek, hat och ond bråd död.