Ilmari Honkanen blev under det finska fortsättningskrigets sista veckor utsedd att leda en fjärrpatrull vars uppgift var att skära av fiendens järnvägstransporter till stridsplatserna i Norra Karelen för att driva på förhandlingarna om vapenvila.
Detta uppdrag hör till de mest dramatiska under fortsättningskriget och var Finlands största luftlandsättningsoperation.
Nästan allt gick fel: ett transportplan störtade, en pilot var berusad och kolliderade med ett träd, och patrullens ledare insjuknade. Men trots de svåra motgångarna lyckades man spränga järnvägen från Petroskoj, störa underhållstransporter och uppehålla fienden. När vapenvilan utlystes befann sig patrullen fortfarande i fält.
Bakom Röda arméns linjer baserar sig på krigsveteraners berättelser, dagböcker och fotografier. Författaren har skrivit en viktig skildring av vanliga människor i krig och lyfter även fram ny information om fortsättningskrigets slutskede. Bland annat har han gått igenom tidigare opublicerade dokument från den hemligstämplade operationen som bröt mot det fredsavtal som slutits, då de finska soldaterna befann sig på fiendemark när vapenvilan utlystes.