Utgiven: September 2017

Omslag: Eva Lindeberg

Översättning: Göran Grip

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 300 sidor

ISBN: 978-91-7461-930-0

E-bok: 978-91-7779-026-6

Slutsåld

Bekännelser

En neurokirurg berättar om liv och död

Henry Marsh

I Bekännelser – En neurokirurg berättar om liv och död fortsätter Henry Marsh historien om sitt yrkesliv. Han har gått i pension och lämnat sin tjänst som överläkare, lättad över att slippa verka i det brittiska sjukvårdssystemet som han är frustrerad över. Men hans karriär är inte slut, Marsh återvänder gång på gång till sina uppdrag i Nepal och Ukraina där villkoren för neurokirurgisk sjukvård på flera vis är hisnande.

I Nepal är människors chanser till behandling och överlevnad helt beroende av om de kan betala. Anhöriga ställer orimliga krav på operationsresultat – de har ju lagt ut stora summor. Lyckas inte operationen är anklagelser, hot och våld aldrig långt borta. Det är nödvändigt att sjukhuset skyddas av beväpnade vakter.

Efter fyrtio år av framgång men också misslyckanden har Marsh inga illusioner – han vet att utgången ofta är osäker. Patienten som överlever kan få ett bra liv eller dömas till ett livslångt lidande för såväl sig själv som närstående.

Marsh grubblar även över sin egen ålderdom och vad som väntar – vad är livets mening – och hans tankar går allt oftare till kroppens och intellektets förfall. Att skapa en meningsfull tillvaro efter ett framgångsrikt och stimulerande yrkesliv är en stor utmaning.

Bekännelser är uppföljaren till den hyllade Liv, död och hjärnkirurgi (Lind & Co, 2015).

 

”Marshs berättelser från verkligheten i Liv, död och hjärnkirurgi är lika spännande som en deckare” Eva Åström, Expressen Söndag