Utgiven: Augusti 2019

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Per Lennart Månsson

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 320 sidor

ISBN: 978-91-7779-818-7

Berlin 1936

Sexton dagar i augusti

Oliver Hilmes

Under de olympiska spelen i Berlin 1936 är nazisternas diktatur tillfälligt i pausläge. ”Juden verboten”-skyltarna har försvunnit, och i stället för ”Horst Wessel-lied” ljuder swingmusik. Berlin verkar vara en vanlig europeisk storstad, men i bakgrunden fortsätter nazistregimen att arbeta för att fullborda förtrycket och driva landet i krig.

Dramatiken på Olympiastadion återges, som när en amerikansk turist lyckas ta sig förbi säkerhetsvakterna och pussa Hitler, men här skildras också de vanliga berlinarnas liv – kvinnan med en mörk hemlighet som kastar sig framför ett tåg, den transsexuella som väntar på Gestapos knackningar på ytterdörren och den judiske pojken som fruktar framtiden och hoppas att Tyskland ska förlora i de olika idrottsgrenarna.

Den internationella bästsäljaren Berlin 1936 erbjuder en sista titt på det vibrerande och mångskiftande livet som nazisterna ville förinta. Oliver Hilmes skildrar stämningsfullt och medryckande idrottsmän och konstnärer, diplomater och nazistledare, restaurangägare och nattugglor, Berlinbor och turister. Dessa trådar vävs mästerligt samman till en historia som fascinerar och stör, överraskar och rör om.

Fler böcker av Oliver Hilmes