Utgiven: Oktober 2017

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Jan Wibom

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 350 sidor

ISBN: 978-91-7461-878-5

Bitter seger

Narvik 10 april–10 juni 1940

Alf R. Jacobsen

När brandröken lagt sig i Narvik, efter slaget den 10 april 1940, förstod krigsledningarna i London och Paris att de blivit utmanövrerade. Hitlers elitstyrkor hade gått i land framför näsan på Royal Navy, och höll på att slå en järnring runt den strategiskt viktiga malmstaden.

De allierade satsade allt på en snabb återerövring. Men planeringen var bristfällig och Churchills lättsinniga krav på ett ögonblickligt frontalangrepp ledde till en konflikt mellan stjärngeneralen Pierse Mackesy och Churchills man, den ålderstigna Lord Cork. Samtidigt rasade ett fjällkrig som krävde det yttersta av soldaterna i 6:e divisionen, som med stöd av franska och polska trupper gradvis tvingade tillbaka de tyska erövrarna. För att undgå ett totalt sammanbrott beslutade Hitler att undsätta den belägrade tyska garnisonen. Kapplöpningen om Narvik hade börjat.

Bitter seger är en intensiv och levande skildring av strider som fångade hela världens uppmärksamhet och som fortfarande har en särställning i krigshistorien. Med hittills okända källor kastar Alf R. Jacobsen nytt ljus över de dramatiska händelserna och avslöjar maktkampen som utspelade sig bakom kulisserna i London. Med boken sätter författaren också punkt för sin banbrytande serie om det tyska anfallet på Norge under våren 1940.

”Intensiv och spännande krigsskildring som kastar nytt ljus över de allierades återerövring av Narvik under andra världskriget.” Dagsavisen

”solid bearbetning, spänningsdriven och med auktoritet i framställningen.” Avisa Nordland