Utgiven: April 2013

Omslag: Eva Lindeberg

Översättning: Cajsa Mitchell

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 300 sidor

ISBN: 978-91-7461-133-5

Pocket: 978-91-7461-208-0

Bombay Baby

En flickas liv – en dokumentär

Sonia Faleiro

Tills för bara några år sedan fanns det tusentals så kallade dansbarer i Bombay med vackra unga flickor på scen. Vid bord satt män och åt och drack – tyckte de om en flicka kastade de några sedlar till henne. Flickorna tjänade bra med pengar i detta gränsland mellan ärbarhet och prostitution, det vill säga så länge deras skönhet bestod. Billiga droger och osund mat gjorde deras karriärer korta och när de lade på sig extrakilon återstod oftast bara sex mot betalning.

Så lät en politiker med moralisk agenda stänga alla dansbarer och för tusentals flickor återstod inget annat än bordeller eller i bästa fall att skeppas iväg till arabvärlden för att bli tillfällig hustru (i enlighet med muslimsk lag) till någon shejk någonstans.

En av flickorna på dansbarerna var Leela: ung, vacker och karismatisk. Journalisten Sonia Faleiro följde hennes liv under fem år.

Leela var nitton när Sonia lärde känna henne, då hade hon redan arbetat på en bar i sex år. Hon var stolt över sin skönhet, charmig, ”street smart” och begåvad med ett enastående starkt psyke, trots mycket svåra erfarenheter i bagaget – hennes far hade sålt henne till andra män när hon bara var tretton år utan att mamman ingrep.

Leelas språk är pepprat av engelska uttryck från tv-såpor som hon anpassat till sin egen tunga – något som förgyller läsningen av denna bok. Hon manipulerar, ljuger och utnyttjar männen som söker hennes gunst. Ofta handlar det om gifta män som lever i arrangerade äktenskap och aldrig upplevt kärlek. Leela utnyttjar dem lika mycket som de utnyttjar henne. Hon är fräck och ljuger, stjäl av alla och skaffar sig fördelar med hjälp av lögner och intriger. Vilka moraliska regler som gäller har hon bestämt själv och alla pengar spenderar hon lika fort som hon tjänar dem.

Bombay Baby skildrar med värme och humor Leelas liv och tar med läsaren på en fascinerande resa till Indiens glömda dansbarer.

Fler böcker av Sonia Faleiro