Utgiven: November 2005

Förord/efterord: Per Holmer

Översättning: Per Holmer

Band: Klotband

Format: 125 x 184 mm

Omfång: 384 sidor

ISBN: 978-91-8526-754-6

Slutsåld

Bondfångst

Willem Elsschot

Willem Elsschot tillhör ett av Nederländernas mest intressanta författarskap. Han föddes i Antwerpen 1882 och arbetade där till vardags med reklam under sitt riktiga namn, Alfons de Ridder. Elsschots första roman Villa des Roses publicerades 1913 och nådde omedelbart stor framgång i hemlandet. Efterföljande verk fick dock ett betydligt svalare mottagande, vilket gjorde att Elsschot drog sig undan från skrivandet i närmare ett decennium innan han återigen uppmuntrades att fortsätta sitt skapande.

Bondfångst består av två kortare berättelser som från början publicerades separat. Den andra delen av texten som ursprungligen utkom 1938, fjorton år efter den första, lät läsarna se de båda delarna i ett nytt ljus tillsammans, och bidrog till att Elsschots författarskap åter fick sitt rättmätiga erkännande.

 

 

Frans Laarmans är en liten man som drömmer om stjärnorna. Han går genom livet som en desillusionerad idealist, i en tragikomisk värld. Så plötsligt möter han den karismatiske affärsgurun Boorman. De två ingår en pakt som ger Laarmans ett nytt namn, nya mål och ett helt nytt syfte i livet. Förvandlingen har emellertid ett högt pris och deras förbund ter sig närmast mefistofeliskt. Idealisten Laarmans överger helt sina gamla principer och börjar sälja hopklistrade klichéer till godtrogna och lättlurade människor. Men en dag hinner samvetet ifatt de båda skojarna och de ger sig ut för att gottgöra sina tidigare offer, alltmedan det förflutna ekar inom dem.