Utgiven: Augusti 2018

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Kjell Waltman och Inge R.L. Larsson

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 250 sidor

ISBN: 978-91-7779-254-3

Churchills bunker

Det hemliga högkvarteret i London

Richard Holmes

”Detta är rummet från vilket jag kommer att leda kriget”, uttalade Churchill kort efter att han utsetts till premiärminister 1940. Från dessa trånga utrymmen vände han ett tillsynes oundvikligt nederlag till en beryktad seger.

Bunkern byggdes i hemlighet 1938 som ett skyddsrum mot flygattacker. Under blitzen blev den ett andra hem åt Churchill, liksom åt ett stort antal militära och civila tjänstemän vars arbete tills nu varit i stort sett okänt.

Boken bygger på ett fascinerande material, och inkluderar tidigare okända vittnesmål av människor som bodde och verkade i bunkern. Holmes avslöjar hur och varför högkvarteret utvecklades och hur invånarnas liv förändrades.

Churchills bunker är en upplysande och underhållande guide till en av de viktigaste platserna i Storbritanniens historia.

 

”Boken fungerar både som en guide till fascinerande Cabinet War Rooms och ett passande minnesmärke över de män och kvinnor som arbetade hårt där nere under sex hårda krigsår.”
Observer

 

”Ger inte bara en underhållande historia om en plats, utan, än viktigare, den belyser varför Churchill till mångas förvåning så oerhört framgångsrikt kunde leda Storbritannien under det största kriget under dess långa historia.”
Journal of Military History

 

”Ett värdigt och stämningsmättat tillägg till det växande berget av Churchilliana”
Financial Times