Utgiven: Oktober 2010

Översättning: Leif Janzon

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 130 x 210 mm

Omfång: ca 250 sidor

ISBN: 978-91-7461-000-0

Den hemliga skriften

Sebastian Barry

Den hemliga skriften är en klassisk släktsaga med rötter i det irländska inbördeskriget. Boken slog läsarna med häpnad, klättrade högt upp på försäljningslistorna och blev en av de mest sålda böckerna i Storbritannien 2009.

Den hemliga skriften handlar om Roseanne som i unga år blev intagen på ett mentalsjukhus som nu ska stängas. Hon är närmare hundra år och hennes läkare, doktor Grene, går igenom hennes journal för att bättre kunna bedöma hennes möjligheter att kanske återvända till ett liv utanför sjukhuset. Han finner då ett dokument som ger en helt annan bild av Roseannes liv än den hon själv burit med sig i alla år.

När Roseanne växte upp på den irländska landsbygden på 1930-talet skakades landet av oroligheter och också familjelivet var stundtals kaotiskt. Hon blev en omsvärmad skönhet och gifte sig med en man i tron att hennes liv skulle bli tryggt och fyllt av kärlek – men i stället fick hon snart se sin sköra lycka hotad.

Den hemliga skriften är en drabbande och poetiskt förtätad berättelse om en åldrad kvinnas försök att skapa sig en sann bild av sitt liv. Ett liv som i många stycken präglades av sann passion men också av tragedier. Det är en berättelse med alla de klassiska ingredienserna: kärlek, fattigdom, religion och svek.

Utländsk press om Den hemliga skriften:

”En magnifik och hjärtslitande roman.” Joseph O’Connor, Guardian

”Dessa livsöden är återgivna på ett språk av enastående skönhet.” New York Times