Utgiven: Oktober 2016

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Camilla Frostell

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: ca 350 sidor

ISBN: 978-91-88243-16-4

Det nordiska lejonet

Gustav II Adolf och Finland 1611–1632

Mirkka Lappalainen

Det nordiska lejonet – Gustav II Adolf och Finland 1611–1632 berättar om hur den unge och karismatiske Gustav II Adolf tog kontrollen över det svenska rikets östra del och knöt den närmare Sverige än någonsin tidigare.

I fokus står de ofta bortglömda konflikterna med Ryssland och Polen. Ur finskt perspektiv spelade dessa strider en större roll än trettioåriga kriget. När Sveriges utrikespolitik vändes mot Baltikum och Ryssland utgjorde Finland en viktig bas som tilldrog sig stormännens och kungens intresse och närvaro.

Gustav II Adolf fruktade att den från Sveriges tron avsatte Sigismund, som var katolik och kung av Polen, skulle återvända för att erövra Finland. Det oförsonliga hatet mellan Sverige och Polen ledde till krig och våldsdåd.

Det nordiska lejonet tar upp både förföljelsen av katoliker och de svenska och polska försöken att erövra den ryska tsartronen.

Boken ger också en inblick i hur livet såg ut i Sverige och Finland under 1600-talets första decennier. Mitt i en mörk och krigisk tid anas ljuset från en ny era.

Fler böcker av Mirkka Lappalainen