Utgiven: Oktober 2012

Omslag: Niklas Lindblad

Översättning: Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: 280 sidor

ISBN: 978-91-7461-098-7

Pocket: 978-91-7461-192-2

Dödens rum

Susanne Staun

Maria Krause är 47 år gammal när hon tillträder en ny tjänst som obducent vid rättsmedicinska institutet i Odense. Hon är gift med Michael, men deras förhållande är dött sedan flera år tillbaka. Maria är en enstöring, en känslomässig krympling, som undviker att komma andra människor nära.

Arbetet som rättsläkare är krävande med många nattliga utryckningar och situationen blir inte lättare av att Maria snabbt gör sig ovän med både manliga och kvinnliga kollegor.

Ur beskrivningen av obduktioner, sexuella trakasserier och andra maktdemonstrationer på institutet växer en bild av en komplicerad kvinna fram. Maria kämpar mot ondskan och de onda men är själv inte god och rör sig farligt nära många tabun, både lagliga och moraliska.

Privat köper hon sex via en förmedling – mitt i natten går hon till en park och väntar på att en okänd man brutalt ska kasta sig över henne bakifrån och våldta henne. Maria betalar för farliga och våldsamma samlag, tills det en natt nästan blir hennes död.

När en ung flicka, Emilie, hittas torterad, skändad och knivmördad, känner sig Maria egendomligt besläktad med henne. Och på Emilies kropp upptäcker Maria ett rött färgämne som bara finns i medicin mot spetälska, en sjukdom som inte förekommit i Danmark sedan 1913. Då ännu ett lik hittas inser man att det är en seriemördare man söker. Eller kan det vara flera?

Dödens rum är en hisnande spännande thriller som inte liknar någon annan med sitt intensiva, gripande språk och utforskande av en kvinnas komplicerade förhållande till sin sexualitet och sitt känsloliv.