Utgiven: September 2013

Omslag: Gunnar Palmgren

Översättning: Svante Skoglund

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 157 x 218 mm

Omfång: 224 sidor

ISBN: 978-91-7461-157-1

Elda med ved

Den kompletta handboken för en perfekt brasa

Vincent Thurkettle

”Elden kan vara en praktisk och ständig följeslagare till oss människor, men den är ju så mycket mer. Elden når in i vårt innersta, som orden från en levnadsklok och kärleksfull släkting.”

I sin entusiastiskt och initierat skrivna handbok om vedeldning som livsstil, lyckas Vincent Thurkettle förena det praktiska med fascinerande perspektiv på elden som kulturföreteelse. Han blandar handfasta råd (hur får man loss en yxa som fastnat, hur ska vedboden inredas, vad fungerar bäst som tände, vad skiljer stjärnelden från stockfacklan, varför har lågor olika färger) med välvalda citat från klassiker som Dickens och Brontë samt anekdoter ur ett liv i skogens dunkel och brasans sken.

Vi lär oss om valet av virke, om hur man klyver, staplar och torkar ved, och naturligtvis om hur man eldar, om rök, aska, glöd och eld. Dessutom argumenterar författaren vältaligt för vedeldning som ett ekologiskt hållbart alternativ till andra uppvärmningssystem.

Boken passar lika bra för dig som är nybörjare vid elden som för dig som behöver finslipa din teknik och fördjupa dina färdigheter. Och om du inte har kommit igång än? Läs då Elda med ved så börjar också du snart samla apelsinskal att tända med … Thurkettle varnar läsaren: ”Det tycks som om många lätt blir besatta av ved och vedeldning.”