Utgiven: Januari 2016

Översättning: Heidi Granqvist

Band: Inbunden med skyddsomslag

Format: 135 x 210 mm

Omfång: 390 sidor

ISBN: 978-91-88243-03-4

Fånge, spion, partisan

Mikko Porvali, Matti Putkinen

Fånge, spion, partisan är en hisnande berättelse om överlevnad under svåra förhållanden i Sovjetunionen. Om att byta sida och utföra spionuppdrag bakom fiendens linjer. Om att utpekas som desertör och tvingas fly till Sverige.

Finskspråkige Matti Putkinen utbildas till lärare i Sovjet men utpekas som ”folkfiende”. Efter över ett år i fängelse under förfärliga förhållanden friges han och hamnar i en av Röda arméns arbetsbataljoner.

Först hamnar han i Estland för att kämpa mot Tyskland men skickas sedan till Sibirien för straffarbete. Där råder sträng kyla och döden lurar överallt bland hungersnöd och ofattbar misär. Det händer att man äter hund, katt och orm. Varje dag är en kamp för överlevnad.

Till slut skickas Putkinen som spion till Finland. Men där låter han sig tillfångatas och återvänder till Sovjet iklädd finsk uniform – som partisan i fjärrpatruller. Han ingår också i de finländska trupper som driver ut tyskarna ur Lappland.

I Sovjet betraktas Putkinen snart som desertör och när man 1945 kräver att han ska utlämnas flyr han till Sverige där han efterhand blir svensk medborgare, bosätter sig i Norrköping och bildar familj.